Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bomba na Klinice? Už jedem

Za posledních 10 dní byla v centru Klinika už dvakrát nahlášena bomba. Otázka Kliniky rozděluje společnost a názory na to, proč policie zasáhla tak razantně se různí.

Za poslední týden je v Autonomním centru Klinika hrozba teroristického útoku větší než v Bagdádu při Ramadánu. Kolem Kliniky se vyrojilo spoustu kameramanů, policistů, členů zásahových jednotek a všemožných lidí a samozřejmě ohledně toho vznikají různé teorie. Nejoblíbenější teorií pravicově orientovaných členů společnosti (nemyslím všechny, pouze tu extrémističtější skupinu) je ta, že bombu nahlásili samotní obyvatelé Kliniky, aby na sebe stáhli pozornost a celkově můžou za všechno, na druhou stranu, členové Kliniky mají ten názor, že nahlášení bomby bylo jen záminkou k tomu, aby je z Kliniky dostali ven a aby ji mohla policie převzít.  

Autonomní centrum Klinika je ve vlastnictví Prahy 3 , v roce 2014 bylo nelegálně obsazeno, ovšem po několika jednáních v ní mohli lidé zůstat. Ty nakonec budovu bývalé plicní ambulance opravili a začali v ní pořádat různé charitativní sbírky, koncerty a další podobné akce.

Je to ušlechtilá myšlenka, a zvlášť to, že lidé z nadace Kliniku sami opravili a z polorozbořené budovy udělali něco, co funguje, nesmíme ale zapomínat, že budova je stále ve vlastnictví Prahy 3 a pronájem budovy skončil. Lidi z nadace musí pochopit, že aby se dalo centrum dále využívat, musí mít souhlas, protože je to prostě zákon, pokud ho nebudou dodržovat, nebudou o moc lepší než ti, proti kterým bojují. Město ovšem musí vzít v potaz snahu a úsilí aktivistů a snažit se jim alespoň vyjít vstříc spravedlivě. Máme tu skupinu lidí, kteří ze své vlastní iniciativy opravili budovu o kterou nikdo nestál a proměnili ji v něco, kde se lidé scházeli a vyměňovali si názory. Tak by to mělo být všude.

Samotný policejní zásah je asi věc, kterou nikdy nerozluštíme. Bylo nahlášení pravdivé, nebo vykonstruované? Odpověď policie známe a nic víc se asi nedozvíme... Pokud opravdu šlo o bombu, vyklizení budovy poté chápu, ale nemusel být kolem toho takový rozruch, pokud to bylo vykonstruované, je to nechutné svědectví o tom, že policie u nás nemá hranice. 

Autor: Sufian Massalema | čtvrtek 26.5.2016 18:25 | karma článku: 11,09 | přečteno: 547x
  • Další články autora
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
Jmenuji se Sufian Massalema

Seznam rubrik